Pengar

En ganska viktig grej i Schweiz är pengar.

En ganska konstig grej i Schweiz är detsamma. 

Dels på grund av den färgranna prålighet de innehar och dels med tanke på den hysteriska dyrhet som råder i landet. En dyrhet så galen att en vanlig liten macdånaldshambörjare kostar lika mycket som två likadana svenska. Om man inte vill ha extra ketchup förstås, som isåfall kräver upphostande av fler små mynt. 

Och appropå mynt. Det är ju grejer som i svea rike mest duger att handla tuggumin och låna kundvagnar med. I Schweizarlandet däremot, där kan man nästan handla sig en bättre begagnad gucciväska utan att behöva röra en sedel. Så värdefulla är de små rackarna.

Och har ni förresten någon gång i en stressad stund snabbt som ögat försökt lirka fram rätt antal frankisar i rätt valör till rätt kassör i rättan tid?

Till er som inte gjort det kan jag meddela att det är en färdighet som kräver övning och åter övning innan perfektion kan uppnås. Kanske främst för att storleksordningen råkar vara icke-ekvivalent med valörernas storlekar. En halv frank är alltså smulan mindre än tiorapparen som endast innehar en femtedel av värdet. Stört, I tell you!   

Och slutligen. Varför heter det ½ frank och inte 50 rappen? Var har den schweiziska ordningen, redan och enhetligen tagit vägen där va? 


Surt förvärvade stålar i bloggarhand

Kommentarer
Postat av: Elin

huvudet på spiken, ida! Frankisarna gör en gaalen!

2010-12-15 @ 21:47:36
URL: http://elinrosenqvist.blogg.se/
Postat av: T I L D A ♥

Haha, vilken cool header du har :-D

2010-12-15 @ 22:06:50
URL: http://awesomething.blogg.se/
Postat av: Emma

När du tittar ned i myntfacket kan du snabbt avgöra vilka som är 1/2 fancisar, då dessa har räfflad kant. Tiorna och tjugorna ser man skillnad på..tips från en Idasaknande vän.

2010-12-16 @ 18:02:56
URL: http://zurichbyemma.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0